Betalen met bitcoins

Een betaling versturen en ontvangen gaat net zo makkelijk als het sturen van een e-mail, alleen dan met behulp van een bitcoinadres (een reeks cijfers en letters) via het Bitcoin-netwerk. Dit is een decentraal (peer-to-peer) netwerk, zoals bij Bittorrent, en staat dus verspreid over de hele wereld (iedereen kan meehelpen).

Betalingen worden in het bitcoin-netwerk opgeslagen in een groot publiek transactielogboek. Hoeveel bitcoins er bij welk bitcoinadres horen staat in dit grootboek, het hele netwerk is het dus eens over de balansen in het netwerk. De “sleutel” waarmee je je bitcoins kunt uitgeven, staat lokaal opgeslagen in een app op je telefoon of computer. Je beheert dus zelf de toegang tot jouw bitcoins, je bent je eigen bank.

Om bitcoins over te kunnen maken heb je voor elk bitcoinadres een unieke sleutel (private key) nodig waarmee je een digitale handtekening maakt om aan te tonen dat je de eigenaar bent. Dit wordt over het algemeen voor je gedaan door een Bitcoin-portemonnee (wallet). Dat is een website of programma / app die voor jou je private keys en besteedbaar bitcoin-saldo beheert waardoor je je bitcoins eenvoudig kunt uitgeven. 

Investeren in Bitcoins

Het is gratis om een account bij Bitvavo.com aan te schaffen. Let bij het invullen van je gegevens erop dat je de voor- en achternaam gebruikt zoals deze op je paspoort staan. Net als de banken in Nederland, is het voor crypto-handelsplatformen verplicht om hun klanten te kennen.