Factoring: wat is het en wat zijn de voordelen?

Debiteur

Factoring, het klinkt als een enorm ingewikkeld begrip, dat alleen voor economen begrijpelijk is. En hoewel dit in eerste instantie inderdaad zo mag lijken, is het fenomeen achter het woord in principe helemaal niet zo complex. Sterker nog: het is voor iedereen te vatten. Gelukkig maar, want voor veel ondernemers – of dat nou zzp’ers, MKB’ers of freelancers zijn – kan factoring erg handig zijn. Het betreft namelijk een soort dienst voor ondernemers. Wat het precies is, is daarmee natuurlijk nog niet duidelijk, dat behandelen we echter hieronder. Ook kijken we daar gelijk naar de voordelen van factoring.

Factoring

De betekenis van factoring

Factoring is dus een soort dienst van hierin gespecialiseerde bedrijven voor andere bedrijven en ondernemers. Deze dienst bestaat eruit dat de factoringsbedrijven de bedragen die klanten nog moeten betalen innen. De factoringsbedrijven houden en verwerken deze bedragen vervolgens zelf, maar ze hebben dit recht alleen gekregen omdat ze eerder de facturen die naar de klanten gaan hebben opgekocht bij de bedrijven en ondernemers die gebruikmaken van de dienst. Daardoor krijgen deze laatstgenoemde bedrijven gewoon het bedrag dat ze in rekening brengen bij de klant zonder dat ze dat geld zelf hoeven te incasseren.

Finqle

De voordelen van factoring

Dat deze bedrijven en ondernemers het geld zelf niet hoeven te incasseren bij de klant heeft verschillende voordelen. Het gebeurt namelijk regelmatig dat klanten niet, of pas heel laat, hun facturen betalen. Hierdoor moet je vaak zelf achter je geld aan, wat een hoop tijd en moeite kost. Bovendien zorgt het ervoor dat je je administratie heel nauwkeurig bij moet houden, omdat je anders flink wat geld kan verliezen. Door een factoringsbedrijf (en dan uiteraard wel een betrouwbare, zoals bijvoorbeeld Finqle) in te huren, voorkom je dergelijke problemen. Zij betalen jou de facturen namelijk direct en volledig, zodat je dit geld gelijk weer kunt gebruiken om je eigen kosten mee te dekken of verder te investeren.