Verschil tussen crm en erp

erp

Veel organisaties werken zowel met erp systemen als met crm systemen, maar weten zelf eigenlijk niet zo goed wat het verschil tussen deze twee nou eigenlijk is. Het fundamentele verschil tussen erp en crm is dat een erp systeem in de eerste plaats voor financiële gegevens en de financiële afdeling is, terwijl een crm systeem voor klantgegevens zijn die worden gebruikt door de verkoop- en klantenservice afdelingen. De eerste wordt gewoonlijk de backoffice genoemd en de laatste is de frontoffice.

Het kan zijn dat je een erp systeem hebt met een crm component. Je hebt dan de voordelen van beide programma’s. Maar als je alleen een crm systeem hebt, zit er geen erp componenten in.

erp

Wat heb ik nodig?

Nu vraag je je misschien af of je een crm of erp systeem nodig hebt. Bijna alle groeiende bedrijven, van kleine en middelgrote bedrijven tot ondernemingen, zullen uiteindelijk zowel een erp als een crm systeem nodig hebben, of een enkel platform voor beide. Bedrijven die hun financiële gegevens beheren met boekhoudtools op instapniveau, zoals spreadsheets, schakelen vaak een erp systeem in als ze merken dat die systemen hun groei belemmeren, inefficiënt zijn of gewoon iets robuusters nodig hebben.