Wat is een mobilofoon?

Een mobilofoon is een radiotelefooninstallatie. Deze zijn vooral veel gebruikt om te communiceren tussen een basisstation en voertuigen, denk aan vrachtwagens of de politie. Je hebt er een vergunning voor nodig, deze worden uitgegeven door het Agentschap Telecom. Een mobilofoon is wezenlijk anders dan een mobiele telefoon, een portofoon en een walkie talkie. Toch lijken mobilofoons ook weer op deze apparatuur. Dat komt omdat je met al deze apparaten kunt communiceren over een bepaalde afstand. Die afstand is bij mobilofoons vrij groot, tot meerdere kilometers.

Huidig gebruik

Tegenwoordig worden mobilofoons nog veel gebruikt, terwijl het toch eigenlijk vrij verouderde apparaten zijn. Ze worden al lang niet meer gebruikt door bijvoorbeeld de politie of ambulance personeel. Tegenwoordig zijn het vaak individuele bedrijven die er gebruik van maken. Dat komt omdat mobilofoons beschikken over telemetrie opties.

Telemetrie

De telemetrie opties die mogelijk zijn met mobilofoons worden vaak gebruikt bij bijvoorbeeld recepties. Telemetrie is hetgeen dat het mogelijk maakt om op afstand andere apparaten aan te sturen via de verbinding. Denk bijvoorbeeld aan het omhoog halen van een slagboom en het activeren of deactiveren van bepaalde machines op afstand. Met bepaalde uitbreidingen kunnen zelfs meerdere relais worden aangestuurd. Met telemetrie kun je ook bijvoorbeeld hekken openen of licht- en geluidssignalen inzetten.

Allerlei accessoires

Om het gebruik van een mobilofoon makkelijker te maken zijn er allerlei accessoires op de markt. Denk bijvoorbeeld aan meldkamer toepassingen, vuistmicrofoons, PTT knopen of speakers. Dit maakt een mobilofoon nóg handiger dan dat deze al was.

Helemaal bij

We hopen dat je na het lezen van deze blog een goed idee hebt gekregen van wat een mobilofoon is. Om erachter te komen of het de ideale oplossing is voor de toepassing die je voor ogen hebt, raden we je aan extra onderzoek te doen en contact op te nemen met een leverancier. Die kan je dan precies adviseren. Succes!